Cu autorulota in Maramures
Pentru ca a inceput sa se incalzeasca ne-am pregatit pentru o noua EXCURSIE CU AUTORULOTA IN MARAMURES cu autotulortele SoCool.
MOISEI-CU AUTORULOTA IN MARAMURES
De aceasta data am ales sa imbinam mai multe experiente in acest nou traseu de patru zile. Am inceput cu o vizita plina de semnificatii istorice la Moisei. Comuna Moisei este situată în partea de sud-est a judeţului Maramures, la 5 km deBorşa şi la 7 km de oraşul Vişeu de Sus
Aici am parcat chiar in fata intrarii Monumentului eroilor https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Moisei dedicat celor 29 de români ucisi de catre trupele maghiare aflate In retragere pe Valea Izei, în două case de lemn de la periferia comunei Moisei. Vizavi de muzeu se afla Casa memoriala, una din cele doua case in care a avut loc masacrul. In urma Masacrului de la Moisei au fost identificate ulterior 31 de victime, între care doi supravietuitori. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din Mures, 3 din judetul Cluj si 4 din judetul Maramures.
MOCANITA VISEU DE SUS-CU AUTORULOTA IN MARAMURES
Dupa aceasta prima oprire am continuat spre un loc care ne-a surprins extrem de placut si care ofera o experienta placuta pentru toate varstele: MOCANITA VISEU DE SUS https://mocanita-maramures.com/
Situata in localitatea Viseu de Sus, Maramures. Aici exista parcare speciala pentru autorulote si autocare si probabil daca doresti, poti campa peste noapte. Mocanita este o experinta completa cu un traseu spectaculos pe Valea Vaserului facand parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Natural_Mun%C8%9Bii_Maramure%C8%99ului .
La km 21,6 al căii ferate forestiere, se gaseşte statia Paltin – destinatia trenurilor cu abur regulate pentru turisti. Pe langa posibilitatea de a servi un picnic din oferta de mancare proaspat pregatita, turistii pot admira defileul de pe o platformă de observare situata în apropiere sau pot sa faca o scurta drumetie pana la galeriile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Una dintre cele mai importante valori culturale si tehnice ale tarii, Mocanita de la Viseu de Sus este ultima cale ferata forestiera cu abur din Europa care inca mai este folosita pentru transportul lemnului.
MANASTIREA BARSANA-CU AUTORULOTA IN MARAMURES
Dupa aproximativ 5 ore petrecute in natura,ne-am intors in parcare,pregatiti pentru aventura urmatoare: Manastirea Barsana https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_B%C3%A2rsana – un loc foarte frumos cu o incarcatura emotionala deosebita. Manastirea si cladirile ei impunatoare se pot vizita in aproximativ doua ore, iar daca doresti la finalul vizitei poti campa off camping in parcarea principala. Acesata este retrasa de la soseaua principala. Aici ne-am intalnit cu o familie de pensionari care erau cu autorulota lor, un Benimar batranel sicare savurau amurgul soarelui.
CIMITIRUL VESEL SAPANTA -EXCURSIE CU AUTORULOTA IN MARAMURES
Am luat cina in autorulota si ne-am indreptat spre Cimitirul Vesel de la Sapanta, https://ro.wikipedia.org/wiki/Cimitirul_Vesel_din_S%C4%83p%C3%A2n%C8%9Ba unde am campat in Camping Poeni. De ajuns se ajunge foarte simplu, acesta aflându-se pe aceeasi strada cu cimitirul, dar mai sus de acesta, la aproximativ 2 km. Drumul pana în poarta acestuia fiind asfaltat, fiind situat pe un parau de munte . Campingul nu este unul foarte generos, fiind unul de tranzit (poate gazdui undeva la 10-12 rulote). In curte am avut acces la gratar acoperit,lemne și doua locuri, de-o parte și de alta a gratarului pentru luat masa, de asemenea acoperite si bineinteles leaganul de rigoare. Pentru cine doreste mancare gatita, o bere,un vin sau un suc pe terasa, se poate servi aici pentru ca, de fapt campingul se află încurtea din partea dreaptă a Casei Ana. Aici copiii nostri s-au imprietenit imediat cu vecinii din celelalte rulote si autorulote sau jucat de-a v-ați ascunselea si in plina noapte am facut un mic foc de tabara unde am prajit niste marshmallow.
MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI
Aici am parcat la aproximativ 200 de metri de centru si am vizitathttps://www.memorialsighet.ro/ Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, un loc incarcat de istorie care ne-a adus aminte de perioada Ceausista. Copiii au recunoscut aici mai multe jucarii si obiecte intalnite prin casele bunicilor si am realizat cu totii ce multe schimbari s-au petrecut intr-o perioada relativ scurta. La iesirea din muzeu se afla o promenada foarte frumoasa plina de terase cochete unde poti servi mancaruri si bauturi pe toate gusturile, iar in capatul aleii de afla impunator, vestitul CUI in care se agata harta.
Memorialul Victimelor Comunismului
CAMPING NOROC-SACALASENI
Obositi, dupa o zi lunga am plecat spre Campingul Noroc din Sacalaseni https://www.campingnoroc.com/ro/acasa/ unde am avut parte o surpriza foarte placuta.Campingul este cochet, nu foarte mare cu niste proprietari foarte draguti,Camelia și Pierre care au sa-ti povesteasca amanunte despre fiecare coltisor. Campingul e situat în inima Maramureșului, în Săcălășeni, la doar 8 km de Baia Mare. Aici este si o mini gradina zoo unde gasesti cateva pasari, oi, magari si bineinteles pisici.Campingul este foarte curat si ordonat numai bun pentru a te relaxa o zi, doua sau chiar mai multe. Intrate rapid in atmosfera de camping, fetele si-au gasit imediat copii cu care sa se joace sau se balanseze in hamace si sa povesteasca la focul de tabara. Dupa un somn perfect in autorulota, am servit cafeaua si micul dejun si ne-am indreptat spre o noua experienta inedita care nu trebuie ratata, olaritul.
CASA OLARULUI DANIEL LES
Am facut din timp rezervare la Casa olarului Daniel Les https://casaolarului.ro/old/ care ne-a primit in atelierul dansului, plin de obiecte inedite iar doamna ne-a servit cu o cafea si oincredibila prajitura de casa. Dupa ce ne-am luptat cu lutul fiecare dintre noi si am ascultat sfaturile si gandurile marelui maestru am vizitat gradina acestuia care adoposteste niste case vechi taranesti restaurate si conservate. Acestea sunt Casa de Lut și Casa Minerească, unde se organizează tabere de creație naționale și internaționale, pentru copii și adulți. Vizitati Casa Olarului și să vă lăsați duși de timp și trăiri autentice.
MUZEUL SATULUI MARAMURESAN-EXCURSIE CU AUTORULOTA MARAMURES
In finalul EXCURSIEI CU AUTORULOTA MARAMURES am decis sa vizitam: MUZEUL SATULUI MARAMURESEAN
https://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Satului_Maramure%C8%99ean
Muzeul Satului Maramuresean se gasește în orasul Sighetu Marmatiei. Se afla în aer liber si ocupă o suprafata de 14 hectare. Cuprinde peste 30 de gospodarii și 100 de constructii, care dateaza din secolele XVII, XVIII si XIX. Am parcat autorulota chiar in fata intrarii Muzeului si am cutreierat pe poteciile desprinse parca din povesti, gospodariile erau goale de parca lumea era plecata la hora sau la biserica duminica. Muzeul cuprinde peste 30 de gospodarii, unele mobilate complet cu piesele originale. Casele și gospodariile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric.Toate ulitele și potecile din satul recreat în cadrul muzeului converg catre biserica.Biserica de lemn este cea mai veche construcție din muzeu (sec. al XVI-lea), ridicata din materiale refolosite de la o biserica mai veche. Copiii si noi am adorat aceasta plimbare care ne-a dus inapoi in timp.
RAMANE DE VAZUT
Excursia noastra a ajus la final insa cu siguranta vom reveni in zona deoarece zona Maramures este o zona turistica care ofera multe obiective de vizitat: bisericile de lemnde la Plopis, https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Plopi%C8%99 Surdesti, rezervatia geologica Creasta Cocosului, https://ro.wikipedia.org/wiki/Creasta_Coco%C8%99ului
Lacul Albastru https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Albastru,
Lacul Mogosa https://ro.wikipedia.org/wiki/Mogo%C8%99a,Rezervația fosiliera Chiuzbaia https://ro.wikipedia.org/wiki/Rezerva%C8%9Bia_fosilifer%C4%83_Chiuzbai
si vesita CASCADA CAILOR https://ro.wikipedia.org/wiki/Cascada_Cailor .Cea mai mare cascadă din România, situata la 1.300 de metri altitudine, cascadaare o cadere de apa de 90 de metri. Acest obiectiv turistic este situat în apropierede stațiunea turistica Borsa, în partea de Nord-Est a Muntilor Rodnei, aproape degranita cu Ucraina. În Maramures poți petrece sejururi cu adevarat minunate. Aerul curat, locurile deosebite si mai ales oamenii speciali care te întampina cu bucurie si entuziasm, te atrag ca un magnet.
EXCURSIE CU AUTORULOTA MARAMURES
https://www.socool.ro/camping-campu-cetatii/https://www.socool.ro/category/lifestyle/