Sfaturi pentru un stil de conducere corect și pentru un consum scăzut de carburant:

– ANTICIPAȚI TRAFICUL! Folosiți-vă cât mai mult de poziția înaltă din autorulotă (vedeți peste mașinile mici din față) și anticipați cât mai mult traficul sau semafoarele, evitând frânările și accelerările bruște.

– FOLOSIȚI TEMPOMATUL! Nu e adevărat că tempomatul este bun doar pe autostradă. Știm cum sunt drumurile de la noi, cu localități presărate tot la câțiva kilometri distanță. Încercați să folosiți tot timpul tempomatul (e foarte bun pentru localități), iar când ieșiți din localitate să creșteți treptat viteza din tempomat (fără a accelera brusc din pedala de accelerație).Puteti consulta aici avantajele utilizarii tempomatului    http://www.bizwords.ro/stiri/tendinte/2483/Cu-sau-fara-cruise-control-.html

– FOLOSIȚI FRÂNA DE MOTOR! Chiar dacă se învață la școala de șoferi, unii conducători auto nu o folosesc. La coborârea unei pante, folosind frâna de motor menajați frânele autorulotei (care este mult mai grea decât o mașină mică și deci frânele sunt mult mai solicitate) și de asemenea faceți economie de combustibil (în frână de motor consumul de carburant este 0).Alte avantaje importante regasesti  aici:  https://auditauto.ro/stii-ce-e-frana-de-motor

– NU SUBTURAȚI MOTORUL! Mersul subturat nu presupune un consum mai scăzut, ci din contră, dăunează componentelor mașinii.

– Luați în calcul că viteza maximă cu care puteți merge în siguranță (chiar și pe autostradă) este în jur de 85 km/h. Deja pe la 90 km/h, dacă este și vânt, autorulota este greu de controlat (fiind o suprafață mare vântul se simte mult mai tare decât la o mașină mică). Deci calculați un timp mai mare pentru parcurgerea unor distanțe decât la mașina mică. Oricum, ideea la autorulotă este să te bucuri de călătorie, nu să parcurgi cât mai mulți kilometri într-un timp cât mai scurt.

Alte sfaturi utile:

– Aveți grijă la consumul de apă (mai ales dacă campați în offcamping)! Din experiența noastră, chiar dacă ai grijă, se consumă multă apă spălând vasele sau legumele și fructele. Știm că nu este sănătos pentru mediu, dar vă recomandăm folosirea farfuriilor de plastic (sau mai bine de carton, că se degradează într-un timp mult mai scurt). Vasele mai mari sau unsuroase spălați-le de preferat în camping; la fel, folosiți cât de des puteți dușurile din camping sau spălați legumele și fructele tot in camping.

– Încercați să fixați cât mai bine lucrurile în dulapuri (mai ales obiectele casante). Se mișcă și se lovesc între ele foarte mult în timpul drumului și riscați să se spargă. De asemenea, după un drum deschideți cu grijă ușile dulapurilor suspendate din “bucătărie”, altfel riscați să cadă ceva de acolo.

– Urmăriți cu atenție restricțiile de tonaj (am văzut străzi cu restricție de 1,5 T) și de gabarit (atenție la lățimea și înălțimea autorulotei). De asemenea, aveți grijă la crengile copacilor și încercați să nu intrați pe străzi înguste (riscați să nu mai puteți înainta sau întoarce și să trebuiască să mergeți în marșarier distanțe mari). Regasesti aici un centralizator al restrictiilor valabile pe 2019 https://www.cestrin.ro/restrictii/restrictii/2019/Centralizator/Permanente/Centralizator%202019.htm

Trimite un comentariu